No items found.

Onze kijk op de mogelijke zorgcowboys-lijst van Pointer

Esmée Tijhuis
Gepubliceerd
November 27, 2024

Wegens twijfels over de betrouwbaarheid van de data heeft Pointer de lijst met mogelijke zorgcowboyws voorlopig offline gehaald.

Wellicht heb je meegekregen dat onderzoeksplatform Pointer onlangs een lijst met "mogelijke zorgcowboys" heeft gepubliceerd. Omdat we merken dat deze publicatie stof doet opwaaien binnen gemeenten, delen we graag onze kijk op deze lijst.

Hoge winst, dividend en IGJ-indicaties zijn ongewenst, maar niet onrechtmatig

De term "zorgcowboy" is de afgelopen jaren regelmatig gebruikt om aanbieders te beschrijven die zich sterk verrijken met publieke middelen. Volgens Pointer zouden hoge winsten, dividenduitkeringen en/of een IGJ-indicatie signalen kunnen zijn dat een aanbieder een zorgcowboy is. Deze signalen zijn echter niet onrechtmatig. De slagkracht van gemeenten is hier dan ook beperkt; het enige dat gemeenten vanuit de contracten direct kunnen doen, is ‘het gesprek aangaan over de onwenselijkheid van hoge winsten of dividenduitkeringen’. In sommige regio's kan de winstmaximalisatie die in de afspraken is opgenomen een gespreksstarter zijn, maar deze maximalisatie is zelden waterdicht. Het slechte nieuws is bovendien dat eigenaren van zorginstellingen die rijk willen worden van de zorg daar altijd wel manieren voor vinden.

Hoe verschilt de Pointer-lijst van de onrechtmatigheidssignalen in de Aanbiedermonitor?

Het rechtmatigheidsmodel richt zich op zaken waarbij een gemeente vanuit de contracten een duidelijke vervolgstap kan zetten: bijvoorbeeld meer zorg declareren dan geleverd wordt, kosten opvoeren om winst te drukken (onder de 5%-grens blijven), of niet de juiste functiemix inzetten. In de Aanbiedermonitor kun je gemakkelijk zien welke aanbieders binnen jouw contract rechtmatigheidssignalen vertonen. Uiteraard helpen we je ook graag verder met onze uitgebreide ervaring met complexe casussen en dringende vragen van de wethouder of directie.

Wat nu te doen?

We kunnen de Pointer-lijst beschouwen als een belangrijke bijdrage om zorgfraude en zelfverrijking met publieke middelen hoog op de politieke agenda te houden. Het afgelopen jaar hebben gemeenten en inkoopregio’s zich (vaak noodgedwongen) beziggehouden met zorgcontinuïteit en de dagelijkse uitdagingen van een krappe arbeidsmarkt en beperkte budgetten. Dat een dergelijke lijst stof doet opwaaien, is dus helemaal niet slecht. Maar let op: focus je op signalen waar je daadwerkelijk iets mee kunt.

Wil je hulp bij het beoordelen van jouw gecontracteerde aanbieders? Neem dan direct contact met ons op!

Neem contact op

Related reads
Inhoud
Deel dit artikel
Schrijf je in voor de laatste inzichten
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Uitschrijven kan op elk moment

Volg de ontwikkelingen binnen het Sociaal Domein

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en krijg de laatste ontwikkelingen binnen het sociaal domein in jouw mailbox.

Bedankt! Uw inzending is ontvangen!
Vink het vakje aan om aan te geven dat u akkoord gaat met het ontvangen van berichten van A-INSIGHTS en toestemming geeft voor de opslag en verwerking van uw persoonlijke informatie.
` `